JJ Eco-House

JJ Eco-House

Lead architect

Germán Spahr

Location

Ruta Nacional 40, Río Negro, Argentina

-41.172119052026915 | -71.36915765229492

Commissioned in

2013

Const. starts in

2014

Complete in

2015

Land area

1125 m2

Project area

132 m2

Height

7.45 m

Length

16.2 m

# of floors

2

Landscape

Sebastián Sánchez Napal

Proyecto galardonado con el Premio Dr Arq Elías Rosenfeld 2016: “Primer Premio de Arquitectura y Hábitat Sustentable en la categoría PROFESIONALES – ESCALA EDILICIA”, y “Premio Especial de Arquitectura y Hábitat Sustentable en la categoría PROFESIONALES”

Es una obra que propone arquitectónicamente un diálogo con el sitio y la naturaleza, la sensibilidad del espacio con el respeto por preservar lo existente. Recorre las pautas tecnológicas hacia la sustentabilidad, sin marcar los saltos con la materialización en el sitio. Un alto compromiso con el bajo costo, logrando una máxima eficiencia en la calidad del espacio, ahorro energético, y aprovechamiento del clima, en un lugar en el que no hay recursos energéticos convencionales, siendo un aporte a la mitigiación en las emisiones de CO2.

LAyHS, UNLP

This project is currently under process, follow the construction site news by clicking the following link:

http://jj-eco-house.blogspot.com.ar/

It starts with an ecologically minded client. The house is based upon the philosophy of architect Michael Reynolds and his earthships, self-sustaining housing that relies as little as possible on the grid.

Passive and active solar heating systems, passive geothermal heating, passive rainwater gathering, water recycling, low embodied energy materials and heavy insulations give shape to the house. A special feature of this house is the built-in greenhouse, capable of producing readily available edibles. The local flora is preserved as much as possible, stressing on the need for an authentic and natural garden, one that isn’t dissociated with its natural environment: the beautiful landscape of the Nahuel Huapi National Park in Bariloche.

One of the most well-lit spaces, the living room.
Ground floor.
Top floor.
The greenhouses not only regulate the in-house microclimate, but also allow to filter and recycle used gray water.
The bedrooms have a strong connection with the greenhouse, as well as materials that are intentionally darker to give a sense of protection.