Skywalk House – Competition Entry

Skywalk House – Competition Entry

Triumph Architectural TreeHouse Award Compeition Entry

Student Team A – UQ
Jeremy Wooldridge, Kyle Chen & Alix Rohner

Skywalk House

The Skywalk treehouse cantilevers out of the landscape, situated on a hill amongst a deep South Australian valley, eliminating the need for cumbersome ladders or stairs to get you amongst the treetops, simply walk right out and into the canopy. The tree house is built upon two strong Victorian Mountain Ash trees. The journey into this treehouse begins with the wooden slat enclosed walkway to the entrance. At the front door a small sliver of the view can been seen though a slit in the casing, hiding the view that waits inside. Once inside the living module of the house, expansive angled windows open up the room, allowing you to fully experience the view and feel at last amongst the treetops.

In the Living module you’ll find a comfortable bathroom, a kitchenette with storage for food and a microwave or kettle, and a cozy sitting/ dining area with built in bookcases above and below the lounge.

Between the living and bed rooms is a small Courtyard in the Sky, this provides a wonderful slightly enclosed space for properly enjoying the view, and breezes, it also provides passage though to the bedroom.

The bedroom module fits a double bed, with specifically positioned windows and skylights, allowing you to enjoy the setting sun or the stars from the bed. This room has built in bedside tables/small wardrobe, and storage under the bed. A door to the far side of the room leads out to the final destination in the Skywalk House, a private balcony, ideal for fully soaking in the view, with 250° visibility this reflective spot is a private destination amongst the treetops.

The two modules of the house are fixed together with taught cabling allowing independent movement between the two Mountain Ash trees. Each module is connected to the trees though cable fixings above the structure and aluminium ‘I’ beams fixed into the trees at the base of the structure.