INEFC (National Physical Education Institute of Catalonia)

INEFC (National Physical Education Institute of Catalonia)

Location

Carrer l'Estadi, 14, Gestión Académica de la Universidad de Barcelona, 08038 Barcelona, Barcelona, Spain

41.3649887570744 | 2.147033214569092

Project area

20000 m2

Client

Generalitat de Cataluya

The outcome of the design competition held for the various Olympic facilities resulted in the brief for the INEFC being awarded to RBTA’s team. After a number of changes of site and program, it was finally constructed on the western edge of the Olympic ring.
 
The building first served as the venue for various Olympic events and afterwards as the seat of a graduate and post graduate center for physical education teachers.  INEFC’s proximity to the many other sport facilities located on the hill of Montjuic contribute to the animated atmosphere created by students, spectators and participants alike.
 
The building is austere and noble in appearance, befitting a university building and in keeping with the particular “noucentista” style which predominates in the area. The rectangular plan is composed of two squares which frame the two main training tracks.  These two tracks, which are laid out over two storey, are surrounded by various colonnades to create a cloister effect.
 
The hall which separates the two cloisters is the heart of the building, which is reserved for social activities and for people to meet. The changing rooms and 17 classrooms rise up to north and south of the cloisters over two floors. The lower floor of the hall accommodates the auditorium, a bar and a restaurant. Access of the sports fields is by way of the door in the south façade and an external flight of steps.
 
The envelope of the building is made of two types of facade.  The first ones are curtain walls that open to the interior courts, public spaces and exterior. The second type are more solid and composed of pilasters and openings, serving as closures between the public and private spaces. These two types of facade are unified by the two common elements of the basement, which follows the differing levels of the surrounding terrain, and the frieze which completes the total building.
 
Despite the inherently large volume of the building, its proportions are assimilated into the overall garden mountain context as it was part of the scenery.