Visitors Center at the the Technological Institute of Renewable Energies

Visitors Center at the the Technological Institute of Renewable Energies

Location

Unnamed Road, 38612, Santa Cruz de Tenerife, Spain

28.07081741071842 | -16.511346101760864

The building is conceived as a bioclimatic building. Ecological architecture which attempts not to deeply alter the ecosystem, to fulfil this purpose it camouflages with the local materials, and it is drafted from from the slope lines of the ground. They are the very same materialized curves of unevenness which constructs the building. It is not introduced any geometry which is no suggested by the topography of the territory.

The local rough stone interprets the walls which the men shelter from the wind with. They are volcanic stone bench, the very same which are used by the peasant to shelter their harvests and seeking the refuge to their cattle. Architecture with a slight energy consumption, using sun and wind as energetical resources. Architecture which gets protected from the high temperatures throughout the use of walls of great thermical inertia and which using the current temperatures of the ground beneath the iron wroughts. We insert them in the interior of the building on creating a draft of air which for Venturi’s effect goes up to the high spaces to faint through the windows.

Along with the same criteria it is has been drafted three spaces or bioclimatic chimneys at a great height and whose draught through workable windows above them creates a draft natural ventilation which dissipates the heat which goes up and drags the one in the lower level, creating a natural circulation. The green cover that we keep wet all over the day,holds a constant evaporation of itself which dissipates whatsoever warming by radiation and therefore does not introduce heat to the building.Architecture with not so many holes excluively open, facing South to achieve sun energy contribution.